Biologia rozszerzona – jakie źródło wiedzy wybrać?

Maturzyści przygotowujący się do matury z biologii na poziomie rozszerzonym, często muszą wybrać materiały dydaktyczne, z jakich zamierzają korzystać podczas przygotowań. Problem leży w fakcie, iż obecnie w sklepach zakupić możemy dziesiątki pozycji od różnych wydawnictw. Pojawia się więc pytanie: jakie źródło wiedzy warto wybrać? Przede wszystkim powinniśmy zainwestować w dwie rzeczy: podręcznik i zbiór zadań. Dlaczego właśnie taka konfiguracja? Repetytorium pozwoli nam zapoznać się z formą ćwiczeń, jaka czekać będzie ucznia na egzaminie dojrzałości. Podręcznik natomiast umożliwi zdobycie potrzebnej wiedzy, którą w zadaniach trzeba będzie wykorzystać. Świetnym przykładem może być “Biologia na czasie 3” autorstwa Franciszka Dubert, Marka Guzik, Anny Helmin, Jolanty Holeczek, Stanisława Krawczyka oraz Władysława Zamachowskiego.

Jedna z części sprawdzonej serii

Biologia na czasie 3 dla każdego” to pozycja pod wydawnictwem Nowej Ery, przeznaczona dla uczniów zamierzających zdawać biologię na poziomie rozszerzonym. W środku znajdziemy część wiedzy, która zostanie sprawdzona poprzez zadania maturalne. Podręcznik napisany został zgodnie z najnowszą podstawą programową dla uczniów uczęszczających do szkoły ponadpodstawowej. Uzupełnieniem praktycznym książki są dedykowane karty pracy, które często zakupić można w zestawie. Co wyróżnia “Biologię na czasie 3” i całą serię od innych podręczników?

Powtórka ważnych informacji

W środku znajdziemy:

– sekcje “Przypomnij sobie”, które pomogą utrwalić materiał z 1 i 2 części serii,

– zadania typu “Wiesz, umiesz, zdasz”, które zaprojektowane zostały na wzór maturalnych,

– doświadczenia biologiczne, które zobrazują niektóre istotne zagadnienia.

Regularna praca z omówionym podręcznikiem oraz pozostałymi częściami serii jest gwarantem uzyskania niemal całej potrzebnej wiedzy na maturę biologiczną. Jeśli więc marzysz o kierunku medycznym czy też studiach przyrodniczych, zacznij przygotowania maturalne z Nową Erą już teraz! Nie pozwól, by lenistwo zaburzyło twoją przyszłą wizję siebie.